Actueel (nieuws)

Zwemmen. Heerlijk !

Meneer Levering woont niet in St. Elisabeth, maar komt er wel wekelijks. Al ruim twee jaar krijgt hij er fysiotherapie en doet hij mee aan diverse dagbestedingsactiviteiten zoals geheugentraining en bingo. Daarnaast zwemt hij elke woensdagochtend met een groep bewoners in zwembad De Stok, met begeleiding van St. Elisabeth en vrijwilligers. Een verademing voor zijn lichaam, noemt hij het zwemmen. Hij heeft SpA, een reumatische aandoening, waardoor lopen en staan voor hem steeds moeilijker wordt. En door zijn ziekte kunnen zijn spieren eigenlijk niet ontspannen, maar in het water dus wel. Water is soepel, zegt hij, en dat is heerlijk. Het maakt hem en zijn lichaam rustig. Lopen in het water en watertrappelen vindt hij het fijnste. Als ze hem maar vasthouden, voegt hij er met een glimlach aan toe. De groep heeft met elkaar altijd plezier in het water en dat is ook belangrijk, vult zijn vrouw aan. Zij gaat altijd mee, als vrijwilligster. Hij kijkt elke week uit naar het zwemmen. Zolang het gaat, blijft hij gewoon thuis wonen. En als het uiteindelijk daar niet meer gaat, dan, ja dan wil hij toch wel erg graag naar St. Elisabeth.

Dit bericht is geplaatst op: 21-07-2017

Mooie donatie van het co÷peratiefonds van de Rabobank

Vijftien vertegenwoordigers van verenigingen en stichtingen uit de regio hebben dinsdagmiddag een cheque ontvangen vanuit het Rabobank Coöperatiefonds. De bedragen liepen uiteen van een paar honderd euro tot tienduizend euro met een totaalbedrag van 66.000 euro. Bestuurder Marieke Bouwman mocht voor de stichting Vrienden van St. Elisabeth een bedrag van 5.000 euro in ontvangst nemen. Met de subsidie gaan we een belevingshoek in de vides van De Laantjes inrichten, die specifiek is bedoeld voor bewoners met dementie. In deze belevingshoek worden de zintuigen van de bewoners op een aangename manier geprikkeld. Lees hier het bericht in de Roosendaalse Bode.

Dit bericht is geplaatst op: 19-07-2017

Oproep aan alle (bijna) 90-jarigen in Roosendaal

St. Elisabeth wordt dit jaar 90 jaar en dat gaan we vieren!

St. Elisabeth in Roosendaal bestaat in november van dit jaar 90 jaar als kleine, zelfstandige zorgorganisatie. Dit jubileum wordt gevierd met diverse activiteiten van 4 oktober (dag van St. Franciscus) tot en met 19 november (dag van St. Elisabeth). St. Elisabeth wil haar 90ste verjaardag samen met alle 90-jarigen in Roosendaal vieren. Daarom nodigt St. Elisabeth Roosendalers uit die in 2017 ook 90 jaar worden. Op 25 oktober van 14.30 tot 16.30 uur zijn zij van harte welkom bij St. Elisabeth. Daar wordt een high tea geserveerd, met muzikale omlijsting. Kortom, een gezellige middag onder leeftijdsgenoten. 

Wie op het feest wil komen, kan zich aanmelden via de receptie van St. Elisabeth: tel.(0165) 592400 of via mailadres info@ stelisabeth.nl. Vermeld daarbij uw naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en evt. mailadres. Desgewenst kunnen wij zorgen voor vervoer. Als u daarvan gebruik wilt maken, kunt u dat ook aangeven.

Dit bericht is geplaatst op: 19-07-2017

In de prijzen!

Onder de Roos

In Onder De Roos komen bewoners, vrijwilligers en medewerkers van St. Elisabeth aan het woord over hún woonzorgcentrum. Kleine verhalen die voor hen van grote waarde zijn; verhalen die veel vertellen over St.Elisabeth.

 
                   Mevrouw Van Bavel met haar dochter Liza

Zaterdag 1 juli vond er in de vides van De Strijpe en De Laantjes een rommel- en zomermarkt plaats. Het festijn zou eerst in de binnentuin plaatsvinden, maar vanwege het voorspelde slechte weer werd het binnen gehouden.

Van 10.00 uur tot 15.00 uur stonden er diverse kramen met allerlei spullen en waren er muzikale optredens van Av Elisabeth en Accordeonvereniging Hoger Streven. De bezoekers konden niet alleen langs de kraampjes struinen, ze konden ook een gokje wagen voor het goede doel (St. Elisabeth). Voor 1 euro mochten ze raden hoeveel schelpen er in een grote kom lagen. Liza, dochter van mevrouw Van Bavel, kwam met haar schatting het dichtste bij het aantal. Ze gokte op 184 schelpen, het juiste getal was 167. Daarmee liet ze de 31 andere deelnemers achter zich. Die noemden aantallen variërend tussen 50 en 450. Liza kwam een paar dagen later, samen met haar moeder, de prijs in ontvangst nemen: een restaurantbon met een waarde van 50 euro.

Liza vertelde dat het raden van gewichten en aantallen in de familie zit. Zo wist mevrouw Van Bavel vroeger altijd een stuk kaas op het juiste gewicht af te snijden. 

Dit bericht is geplaatst op: 18-07-2017

Genieten van de kleuren

Onder de roos

In Onder De Roos komen bewoners, vrijwilligers en medewerkers van St. Elisabeth aan het woord over hún woonzorgcentrum. Kleine verhalen die voor hen van grote waarde zijn: verhalen die veel vertellen over St. Elisabeth. 

Mevrouw Mathijssen, met een zojuist zelfgemaakte kaart. 

Bewoonster mevrouw Mathijssen is een fanatieke schilderes. Ze is dan ook elke dinsdagmiddag in ’t Atelier te vinden om te schilderen, samen met andere bewoners. Ze maakt er kaarten met aquarel. Na een hersenbloeding is praten voor haar bijna onmogelijk geworden, ze kan eigenlijk alleen nog maar ja en nee zeggen. En ze kan haar rechterhand niet meer gebruiken.

Niet dat het een reden was voor haar om bij de pakken neer te gaan zitten. Nee, ze kijkt, zoals altijd, naar wat ze wél kan. Rechtshandig als ze was leerde ze haar linkerhand gebruiken. Om mee te schilderen bijvoorbeeld. Niet dat ze eerder al met penselen in de weer was, nee, ze ontdekte het met hulp van de afdeling Welzijn, met zie ze zocht naar een ontspannende activiteit. De schildermiddag op dinsdag vindt ze in meer opzichten ontspannend, want er wordt onder de deelnemers veel gekletst en gelachen.

Mevrouw Mathijssen houdt van mooie kleuren. Daarom schildert ze bloemen, die altijd kleurrijk zijn. Andere onderwerpen schildert ze niet. Er is één uitzondering en dat is de decembermaand. Dan schildert ze kerstkaarten.

Ze gebruikt altijd een kwast en waterverf. Dat tekent makkelijker dan een potlood, dat meer kracht vergt om mee tekenen. De kaarten die ze maakt, gebruikt ze als verjaardags- en wenskaarten. Maar ze geeft haar ‘bloemen’ ook graag zomaar cadeau. 

 

Dit bericht is geplaatst op: 13-07-2017

2 gouden medailles

Onder de roos

In Onder De Roos komen bewoners, vrijwilligers en medewerkers van St. Elisabeth aan het woord over hún woonzorgcentrum. Kleine verhalen die voor hen van grote waarde zijn: verhalen die veel vertellen over St. Elisabeth. 

Bewoonster mevrouw Vlak: “Ik heb vroeger aan wedstrijdzwemmen gedaan. Twee gouden medailles gewonnen zelfs. Ik was en blijf een waterrat. Mijn moeder was een schipperskind, dus de liefde voor het water zit in mijn genen. Ik ben daarom zo blij dat we nu met St. Elisabeth kunnen zwemmen in zwembad De Stok. Ik moest wel een nieuw badpak kopen. Had nog wel een oude, maar die was verduurd. Zo lang geleden is het dat ik heb gezwommen.

Zwemmen is zo fijn voor mijn spieren. Die komen lekker los te zitten. Ik beweeg me veel soepeler na het zwemmen. Je lichaam omringd door water is zo fijn. Je beweegt zoveel makkelijker en je gebruikt ook zoveel spieren tegelijk. In je armen, je benen, je rug, je buik. Ik doe sowieso veel aan bewegen. Ik gym dagelijks, ga naar de fysiotherapeut, maar zwemmen is toch het fijnste. Maar mijn armen een brede schoolslag maken lukt me niet meer omdat door een breuk in mijn schouder de fut er aan die kant uit is. Ik zwem meestal op mijn rug. De beenslag beheers ik nog als vanouds! Ik heb alleen niet de kracht om dan weer te gaan staan. Je kunt je natuurlijk nergens aan vasthouden in het water. Daar krijg ik dan hulp bij. Op mijn rug in het water en dan spartelen met mijn benen vind ik het fijnste. En kopje onder. Vorige week kreeg ik van mijn begeleidster een duikbril met snorkel. Nu kan ik langer onder water kijken. Maar zwemmen is ook plezierig. Van in het water zijn, word je sowieso al vrolijk. Als je dan met een groep bent, heb je vanzelf nog meer plezier. Je spat elkaar eens nat. Die lol heb je met gym toch minder.”

Dit bericht is geplaatst op: 03-07-2017